понеділок, 4 серпня 2014 р.

Зорі

Жаль, що коли гаснуть вуличні вогні (о другій ночі), Арктур вже ховається за горизонт. Щоправда вгорі у полі зору мого балкону з'являється Вега, така собі компенсація.

Вчора вирішив трохи пофотографувати, бо чи то зір уже такий слабкий, чи то просто в місті так погано видно, але бачу тільки до +3 зоряної величини.
Шматок Великого ковша
 Близько до горизонту і на фото теж мало що видно.
Алькор та Міца
Таки дійсно там дві зірки.

А от вище у небі видніше більше.
Синенька Веґа та помаранчева Етамін (Гамма Дракона)
Усе таки цікаво спостерігати за зірками, дивно, що раніше я цим не захоплювався.

Дуже гарний ресурс для вивчення зірок на небі: neave.com/planetarium/

А це дуже цікавий проект, де можна роздивитися у 3D знаходження близько 80 зірок навколо нашої системи: workshop.chromeexperiments.com/stars/. Дуже реалістично виглядає, жаль, що тільки 80 і частини близьких немає, не кажучи вже за віддалені.

Ще про найближчі зірки є непоганий перелік у Вікіпедії: en.wikipedia.org/wiki/List_of_nearest_stars_and_brown_dwarfs.
Невелика 3D схема найближчих зірок
Хотілося би десь знайти програму, яка б містила ще більшу 3D модель нашої частини галактики, хоча б на 200 світлових років навколо Сонця. Так і фантастику стане цікавіше читати, коли розумієш де відбувається дія.

Відео, яке дає приблизне уявлення про 80 світлових років навколо (25 парсек):
Відео зроблено проектом RECONS, який займається дослідженням нашого найближчого оточення (10 парсек завершили, зараз розширили поле досліджень до 25 парсек). У цьому оточенні Сонця знаходиться близько 2600 зірок.

Загалом же наша Галактика має бл. 100 000 світлових років (30 000 парсек) у діаметрі та 1 000 світлових років у товщину (300 парсек). Тобто якщо зобразити карту Галактики на диску діаметром 100 метрів, то наша сонячна система разом із Хмарою Оорта займатиме 1 міліметр. У ній налічується від 200 до 400 мільярдів зірок.

Немає коментарів:

Дописати коментар